ברפואה הסינית קוראים לזה לחות או אפילו לחות רעילה, בשפה אחרת קוראים לזה קנדידה.
הקנדידה הינה פטריה מצמיחה קורים המייצרת סוגים רבים של רעלים, גזים ואלכוהול, הגורמים לבעיות מעיים שונות. במקרים מסויימים, הקנדידה יוצאת מגבולות המעיים, ומסוגלת לחדור דרך דפנות המעי למערכת הלימפה, לנדוד דרך מערכות הגוף ולהתביית באיברים השונים (ריאות, אוזניים, אף, דרכי השתן, הנרתיק, ציפורניים ועוד). במקרים מסויימים, הקנדידה עשוייה לפלוש למערכת הדם. התנאים לצמיחתה נובעים מחוסר איזון בקטריאלי שקשור בעודף שמרים. היא ניזונה מההפחמימות שאנו אוכלים.
רופאים קונבנציונלים מתכחשים לקיומה של הקנדידה כבעיה מערכתית, אם כי הגישה הזאת מתחילה להשתנות בזמן האחרון.
אז איך מתפתחת קנדידה
ואיך יכולה פטריה אחת לגרום לכל כך הרבה סימפטומים? התשובה לכך היא שהקנדידה מייצרת מעל 100 סוגים של רעלנים (טוקסינים) והם אלו שגורמים לכל הסימפטומים השונים. כל קבוצה של טוקסינים יכולה לפגוע במערכת או איבר אחר בגוף כמו: כבד, כליות, מערכת עצבים, מערכת הנשימה, המערכת ההורמונלית, מערכת הרבייה, מערכת העור וכו'. הטוקסינים יכולים לגרום לסימפטומים קלים ועד למחלות זיהומיות קשות, ולכן נראה אצל אנשים שונים סימפטומים שונים. הגורמים להתפתחות הקנדידה רבים ומגוונים, ביניהם מתח נפשי, זיהום סביבתי, תזונה לקויה ושימוש ממושך בתרופות כגון אנטיביוטיקה, הורמונים, סטרואידים וכדומה. כל אלה גורמים להפרת האיזון בפלורת המעי וליצירה של מצע נוח להתפתחות פטריה.
במצב גופני תקין הקנדידה אינה שייכת לפלורת המעי, כשם שאינה שייכת לציפורניים או לנרתיק. עצם הימצאותה של הקנדידה בגוף מצביעה על חולשה או על הפרעה עמוקה יותר, העלולה לגרום לבעיות בריאותיות רבות. גוף האדם מסוגל להתמודד עם ריכוז נמוך של קנדידה בהתאם למבנה ולחוזק האישי שלו, אולם הימצאותה בריכוז גבוה עלולה בסופו של דבר לגרום למחלות ולתופעות מזיקות רבות.
איך יודעים שיש קנדידה?
לקנדידה יכולים להיות סימנים רבים:
- סימנים כלליים
עייפות וחוסר אנרגיה, תשישות גם לאחר שינה, נדודי שינה, טשטוש, תחושת חולי, דחף בלתי נשלט לאכילת דברי מתיקה או מאפה, כאבי ראש ובכללם מיגרנה, מיעוט ברזל ונשירת שיער, עיגולים שחורים מתחת לעיניים, אלרגיה לאלכוהול, עלייה מתמדת במשקל, בטן נפוחה וקושי לרזות למרות הקפדה על דיאטה, תחושה מעורפלת בראש ועוד.
מצב רוח ירוד וחוסר אנרגיה, נפילות אנרגיה חזקות כמה פעמים ביום - מערכת העיכול
עצירות או שלשול, גזים, כאבי בטן, נפיחות בבטן, קוליטיס, IBS, קושי בעיכול חלבונים, ריח פה, אלרגיות למזון. - פה
פטריות חוזרות בלשון, בעיות חניכיים, פצעים וחיפוי לבן על פני הלשון. - אוזניים
דלקות חוזרות ונשנות, גירוד, הפרשות. - אף
סינוסיטיס, נזלת כרונית, קדחת השחת. - פרקים ושרירים
כאבים, נפיחויות, דלקות, חולשת שרירים, פיברומיאלגיה. - גרון
כאב גרון, צריבה, דלקות גרון חוזרות ללא ממצא של חיידקים. - עור
אקזמה, אלרגיות, גירודים, אקנה, קשקשים, פטרת ציפורניים/רגליים/קרקפת. - מערכת הנשימה
אסתמה, שיעול כרוני, ברונכיטיס כרוני, ליחה. - שלפוחית השתן
דלקת כרונית בשלפוחית עצמה ובדרכי השתן (כאשר תוצאות בדיקת שתן רגילה הן תקינות). - נשים
הפרשות כרוניות מהנרתיק, גירוד, צריבה, פטריות דלקות חוזרות ונשנות בנרתיק, בעיות מחזור, בעיות פוריות, חוסר איזון הורמונלי, אובדן התשוקה המינית. - גברים
דלקת בבלוטת הערמונית (פרוסטטה מוגדלת) אובדן התשוקה המינית, אין אונות, ירידה באיכות הזרע. - ילדים
היפראקטיביות, רגזנות, קשיי ריכוז, כאבי בטן, דלקות אוזניים חוזרות, בעיות נשימה, אסטמה, אקזמה, התקררויות, עייפות, משיכה לדברי מתיקה.
ככל שמופיעים יותר סימנים של זיהום פטרייתי סביר להניח שהמצב יותר חמור, אם אתם לא בטוחים אם יש או אין אפשר לעשות בדיקה פשוטה להימצאות קנדידה במעבדות פרטיות .
אז מה עושים?
לאחר איבחון נכון והחלטה לחסל את הפטרייה ולהחלים מכל הסימפטומים יש צורך לתקוף את הבעיה מכמה כיוונים. נשמע כמו מלחמה אה? סוג של.
קודם כל דיקור. הוא יחזק את הגוף להתגונן בצורה טבעית מהפטרייה ולחסל אותה. במסגרת הטיפול בקנדידה שינוי תזונתי הוא הכרחי במיוחד מאחר ופטריה זו ניזונה משמרים ויש צורך להרעיב אותה ולמגר מהתפריט כל מה שעוזר לה להתרבות. השינוי התזונתי המלא יינתן בקליניקה, באופן כללי מדובר ברשימת עשה ואל תעשה הנה היא בקצרה.
מה לא כדאי לאכול ?
- כל מה שמכיל שמרים(כולל בירה).
- כל מזון המכיל סוכר מכל סוג שהוא.
- כל מוצרי הקמח הלבן
- כל מוצרי החלב
- אלכוהול
- אורז
- מזון עם חומרים משמרים צבעי מאכל
- משקאות ממותקים
- חומץ
- פטריות
- אוכל מוכן
- נקניקים
מה כן מותר לאכול?
- ירקות ללא הגבלה חוץ מתפו"א
- פירות חמוצים
- דגנים מלאים
- חלב צאן
- שומנים – אגוזים, טחינה, שמן זית, צנוברים, שקדים
- קטניות – ללא הגבלה
- ביצים
- חליטות צמחים
- מיצי ירקות
בקליניקה תינתן רשימה מפורטת יותר והתאמה אישית לכל מטופל.
עם קנדידה חשוב לזכור:
היא גדלה בקלות ובמהירות כשיש לה מזון שמאכיל אותה וקשה להרוג אותה – היא נלחמת באומץ.
אם רוצים לנצח אותה, נדרשת התמדה וקפדנות בטיפול. מכיוון שהטיפול משלב מספר כלים, ומכיוון שהטיפול ברפואה סינית לא רק מתרכז בלהביס את הקנדידה, אלה גם בשיקום מערכת החיסון, הקנדידה פוחתת והסיכויים שהיא תחזור קטנים מאוד.